Ekipi i projektit EU4Culture viziton në Venecia Kompaninë “Orsoni” , Prodhuese të Pllakëzave të Mozaikut


November 8, 2021

Nga data 27 deri në 30 tetor, një ekip ekspertësh dhe partnerësh të projektit EU4Culture me pjestarë menaxherin e Projektit të Infrastrukturës të zyrës UNOPS në Shqipëri, Flamur Shala, së bashku me një nga autorët fillestarë të Mozaikut të fasadës së Muzeut Historik Kombëtar, Agim Nebiu si dhe përfaqësues të zyrës së dizenjimit “Atelier 4” dhe përfaqësues të kompanisë restauruese “LEON construction” sh.p.k. zhvilluan një vizitë në kompaninë “Orsoni”, prodhuese pllakëzash mozaiku, në Venecia. Ata u mirëpritën nga Presidenti i kompanisë dhe ekipi i tij dhe mundën të shihnin dhe identifikonin nga afër nuancat e duhura që do të përdoren për restaurimin e Mozaikut.

“Orsoni” është një kompani historike veneciane që përdor të njëjtat teknika që nga viti 1888 për të prodhuar mozaikë me fletë ari 24K, ar me ngjyra dhe smalti veneciane në më shumë se 3500 ngjyra. Pllakëzat aktuale të Mozaikut të fasadës së Muzeut Historik Kombëtar janë prodhuar prej tyre rreth 40 vjet më parë.

Gjatë këtij udhëtimi, ekipi pati mundësinë të vizitojë nga afër edhe një nga laboratorët më prestigjioz të testimit (SSV).

Stazione Sperimentale del Vetro (SSV) është një qendër kërkimore ndërkombëtare dhe një laborator i specializuar analizash i akredituar UNI CEI EN ISO/IEC 17025, dhe ofron mbështetje teknike dhe shkencore për të gjithë zinxhirin e furnizimit të qelqit: prodhuesit, prodhuesit, përdoruesit e qelqit, prodhuesit e lëndët e para, materialet zjarrduruese dhe makineritë për industrinë e qelqit. E pajisur me gjeneratën e fundit të instrumenteve shkencore, duke zhvilluar projekte kërkimore të aplikuara, duke ofruar shërbime të asistencës teknike dhe duke kryer kontrollin e cilësisë, certifikimin dhe testet e pajtueshmërisë në fusha të ndryshme të industrisë së qelqit.

Një testim dy javor i pllakëzave të mozaikut është duke u kryer në këtë laborator. Nëse rezultatet e testimit të pllakëzave ekzistuese dhe atyre të reja përputhen me kërkesat

specifike teknike , prodhimi do të fillojë nga prodhuesi dhe të njëjtat pllakëza do të përdoren në mozaikun e fasadës së Muzeut Historik Kombëtar.