Artizanët e Kavajës bëhen pjesë e itinerareve turistike


July 4, 2023

4 korrik 2023

Jemi të lumtur të ndajmë me ju lajmin se OJQ-ja Help in Albania, e mbështetur nga programi i granteve EU4Culture, organizoi një udhëtim interesant për agjencitë turistike dhe guidat vendase për t’i lidhur ata me artizanët dhe njohur me zanatet tradicionale të Kavajës. Pjesëmarrësit patën mundësinë të vizitojnë punëtoritë e dy zejtarëve të talentuar dhe të dëshmojnë nga afër aftësitë e tyre të jashtëzakonshme.

Ismete Shaba është një artizane 70-vjeçare, mjeshtëria në tezgjah e së cilës vazhdon të magjepsë të gjithë. Me duart e saj të arta dhe përvojën e pasur, Ismetja mund të thurë qilima tradicionale me modele të ndërlikuara që përbëjnë vepra të vërteta arti.

Ligor Kostrista, i cili i përket brezit të pestë të artizanëve të qeramikës në familjen e tij, po punon fort që t’ua përcjell këtë zanat të dashur edhe fëmijëve, duke shënuar brezin e gjashtë të poçarëve.

Arti i jashtëzakonshëm dhe mjeshtëria unike e shfaqur nga Ismete Shaba dhe Ligor Kostrista mund të tërheqin turistë dhe entuziastë të artit, duke gjeneruar të ardhura për komunitetin dhe nxitur ekonominë lokale.

Duke vlerësuar dhe mbështetur këta artizanë, ne jo vetëm mbrojmë traditat tona të vyera kulturore, por gjithashtu krijojmë jetesë të qëndrueshme për familjet e tyre. Bashkohuni me ne për të nderuar talentin e tyre të jashtëzakonshëm dhe fuqinë transformuese të ruajtjes së trashëgimisë sonë.