Dita Botërore e Librit dhe e të Drejtës së Autorit


April 23, 2023

Me rastin e Ditës Botërore të Librit dhe të Drejtës së Autorit, kemi kënaqësinë të njoftojmë se Fondi i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë është pajisur me pajisje të reja të teknologjisë së lartë përmes programit EU4Culture. Këto pajisje moderne, si servera, skanerët e librave dhe barkodeve, laptopët, tabletët, pastrues të specializuar, dezinfektuesit, ​​makinat e deacidifikimit, do të rrisin shumë aftësinë e bibliotekës për të ruajtur librat dhe publikuar online. Ne besojmë se kjo do të kontribuojë në ruajtjen e kulturës dhe letërsisë shqiptare për shumë vite në vijim.

Alba Prifti, restauratorja profesioniste e librave, ka qenë pjesë e njësisë së laboratorit të restaurimit të Bibliotekës Kombëtare që prej themelimit të tij në vitin 1985 dhe ka punuar për restaurimin e shumë llojeve të librave dhe dorëshkrimeve me vlerë, të rrallë e antikë. Disa prej tyre datojnë në vitet 1700-1800.

Ajo shpjegoi se gjatë viteve është përballur me shumë sfida dhe vështirësi gjatë pastrimit, restaurimit dhe ruajtjes manuale të librave. Duke dëgjuar historinë e Albës, dallohet lehtë pasioni dhe lidhja emocionale që ajo ka për librat dhe profesionin e saj. Ajo është e entuziasmuar për pajisjet e reja të cilat do të automatizojnë shumë procese të rëndësishme dhe do ta çojnë cilësinë e punës së saj në një nivel tjetër.