14 organizata të shoqërisë civile do të marrin grante për të mbështetur zhvillimin social dhe ekonomik përmes trashëgimisë kulturore


June 2, 2023

2 Qershor 2023

Në mjediset e Qendrës Sotir Kolea, pjesë e Bibliotekës Kombëtare, u zhvillua ceremonia e nisjes së fazës së dytë të programit të granteve të EU4Culture ‘Rikrijo të Shkuarën, Ndërto të Ardhmen 2’. Ceremonia u hap me fjalën përshëndetëse të Drejtueses së UNOPS Shqipëri, Pamela Lama, ndjekur nga Ambasadorja e BE-së në Shqipëri, Christiane Hohmann dhe Ministrja e Kulturës Elva Margariti.

14 grante me një vlerë totale prej 590,785.16 USD (rreth 551,025.32 Euro), do të financojnë nismat e organizatave të shoqërisë civile që synojnë zhvillimin e artizanatit, turizmit inovativ, platformave digjitale dhe eventeve kulturore në bashkitë e Tiranës, Mirditës, Durrësit, Kavajës, Rrogozhinës dhe Krujës, sitet e trashëgimisë kulturore të të cilave janë prekur nga tërmeti i vitit 2019. Gjithashtu, nëpërmjet granteve, këto organizata do të krijojnë ura lidhëse mes llojeve të ndryshme të turizmit dhe sektorëve prodhues. Këto fonde do ta sjellin Trashëgiminë Kulturore më afër vendasve, duke forcuar identitetin kulturor dhe duke ofruar më shumë mundësi për rritje ekonomike.

Organizatat dhe projektet përfituese të thirrjes së dytë të granteve 

 1. CEAPAL – in support of the “Consolidate, Digitise and Promote the Cultural and Heritage touristic offering of Mirdita community and region, in support of future proof sustainable tourism development” project. 
 2. ANEI Organisation – in support of the “Local Cuisine Preservation as Investment for the future and Tourism Offer of Mirdita” project.
 3. Milieukontakt Shqiperi – in support of the “Sustainable Tourism Development of Mirdita through Promotion of Culture Heritage” project. 
 4. TED Centre -in support of the “Albanian Youth – the future of Culture Heritage”
 5. Tradita Popullore – in support of the “FIND YOUR OWN ROOTS” project. 
 6. Smart Processes Institute –  in support of the “AORTAS – TirAna Open HeRitage CulTure And TouriSm” project. 
 7. Partnere per Femijet –  in support of the “Kruja COOL-tour – Creating routes toward employment and social inclusion for youth and women through promotion of Cultural Heritage in Kruja Municipality” project. 
 8. Art Kontakt -in support of the “Cultour: Cultural Heritage Promotion through creative and experimental tourism” project. 
 9. Qendra per Zhvillim Komunitar – in support of the “REVIVE THE PAST TO DRIVE THE FUTURE – Boosting cultural roots through all-inclusive, gender, environmentally-friendly digital and analogue approach” project. 
 10. Fondacioni Miresia – in support of the “Cultural Heritage in Young Hands” project. 
 11. Alliance for Citizens and Communities – in support of the “Bridging youth entrepreneurship with cultural heritage sites” project. 
 12. Tek Bunkeri – in support of the “Culture For Sustainable Development: The Untapped Potential” project. 
 13. MAM Foundation –  in support of the “I CAN TELL…” project. 
 14. ACFD – in support of the “PromoKULT – Development of cultural tourism of Kavaja Municipality” project.